Klinikken er desværre underlagt påbud om nedlukning frem til den 7. februar 2021, jeg håber meget at min klinik herefter må åbne igen. Du er meget velkommen til at kontakte mig på telefon hvis du har spørgsmål som jeg kan hjælpe med.

Når jeg åbner klinikken igen er COVID19 virus stadig i Danmark, derfor tager jeg stadig de nødvendige forholdsregler i klinikken, og efterlever alle anbefalinger omkring hygiejne, værnemidler og udluftning og adfærd i klinikken. Jeg holder afstand, af-spritter kontaktflader, der er opsat plexiglasplade på tværs hen over briksen og der står sprit til dit brug. Du skal IKKE medbringe håndklæde til behandlingen, jeg sørger for renvasket lagen til alle behandlinger. 

 Velkommen i klinikken, kom kun til behandlingen hvis du er helt uden symptomer for COVID19.

Lydfølsom

Det er muligt at træne hørelsen, så den bliver mere robust.

Lydfølsom viser sig ved, at man bliver meget påvirket af forskellige former for lyde og støj:

 • Støj fra mange mennesker, der er samlet.
 • Ganske små – vedvarende – lyder, kan blive voldsomt forstyrende og irriterende.
 • Spiselyde, bestik der rammer porcelæn.
 • Musik under f.eks. bilkørsel.
 • Balloner der springer, og pludselige høje lyde.
 • Lyde i indkøbscenter – håndtørremaskiner m.v.
 • Lyde på job i åbne kontorlandskab.
 • Lyde fra naboen som du ingen indflydelse har på.

Lydfølsomme personer har ofte problemer med at sortere lydene og målrette hørelsen, fordi hørecenteret i hjernen ikke kan sorterer lydene. Lydfølsomhed kan afhjælpes gennem lydterapi, fordi man trænes til at modtage et hav af forskellige lyde i uforudsigelige mønstre.

Hvad er lydfølsomhed og hvordan opstår det?

Lydfølsomhed kaldes også hyperacusis og er defineret ved en nedsat tolerance overfor almindelige dagligdagslyde. Lydfølsomhed skyldes en forandring i hjernens centrale bearbejdning af lyd. Når hjernen bearbejder indkommende lyd, vurderer den lydens betydning på et ubevidst niveau og sender de lyde, der anses som værende vigtige, til den bevidste del af hjernen. De lyde der sendes til den bevidste del af hjernen, er de lyde, vi ender med at høre. Disse lyde kan være enten positive eller negative, hvoraf de negativt associerede lyde forårsager en aktivering af det limbiske system. En aktivering af det limbiske system kan medføre oplevelsen af irritation. Du kan finde mere information omkring lydfølsomhed på høreforeningens hjemmeside

Ved at træne hørelsen med Lydterapi kan man hjælpe hjernen med at håndtere de mange sanseindtryk, man konstant udsættes for. Det giver en ekstra ro i hverdagen, hvor man bliver sværere at distrahere og mere koncentreret.

Det er godt at behandle børn i en tidlig alder, da deres øre og hørecenteret i hjernen stadig er under udvikling. Rigtig mange ser en betydelig forbedring i deres indlæringsevne efter at have begyndt træningen med lyd.

Reaktioner hos et lydfølsomt menneske er typisk:

 • Vrede/angst/gråd.
 • Koncentrationssvigt.
 • “Lukker af” for omgivelserne.
 • Flytter sig væk fra støjkilden.
 • Indlæringsproblemer af alle slags.
 • Humørsvingninger.
 • Bliver meget ud-trættet og udmattet

Erfaringen viser at det er muligt at træne hørelsen, så den bliver mere robust igen.

Har du haft stress eller haft en hjernerystelse?

Du kan få lavet en test, som kan vise om du kan få glæde af lydterapi.

Stress

Der er rigtig mange mennesker der får alvorlig stress. Det er en tilstand, som kan være meget svær at håndterer, der kan være mange forskellige reaktionsmønstre, hvoraf et stort problem kan være lydfølsomhed og koncentrationsproblemer. Hvis du har været sygemeldt med stress, og er startet på job igen, oplever du måske at det er svært at klarer lydene både på job og i hjemmet. Der er lyde alle steder, og derfor er det meget svært at få den ro der skal til for at kunne fungerer.

Der er mulighed for at træne din hørelse, så den igen kan blive mere robust og klare hverdagens lyde.

Hjernerystelse

Efter hjernerystelse kan man opleve øget lydfølsomhed overfor lyde som ikke har været generende eller distraherende før. Tilstanden kaldes hyperacusis. Almindelige lyde som tale, trafikstøj, kontorstøj og anden baggrundslarm kan blive meget generende. Det er fordi hjernen ikke længere kan filtrere irrelevante lyde fra. Mange oplever at det almindelige lydbillede, vi alle er omringet af, bliver skærrende i ørene, mens andre nemt bliver distraheret af ubetydelig baggrundsstøj. Lydene kræver pludseligt ens opmærksomhed, og det bliver umuligt at lukke lyden ude. Det bliver derfor meget svært og krævende at fokusere på en samtale.

Udover koncentrationsbesvær kan lydfølsomheden give dig problemer med at falde i søvn, gøre dig mere træt og sænke din tolerance overfor lyd omkring dig. Det kan føles volsomt og irriterende at være til et middagsselskab, da du kæmper med at skille lydene fra hinanden.

Når man har hjernerystelse, er man i forvejen presset på rigtig mange områder, og derfor opleves denne lydfølsomhed som ekstrem generende og frustrerende.

Et slag på hovedet kan noglegange skade det vestibulære apparat, der sidder i dit øre og sørger for at du ikke bliver svimmel ved hovedbevægelser.

Årsagen til lydfølsomhed efter hjernerystelse er endnu ukendt, men det menes at problemet opstår i centralnervesysteme bearbejdning af lyd (hørecenteret) og ikke i selve øret.

Du kan træne hjernen til at klare udfordringerne igen.